Вие сте тук:
Начало Блог Кои са естествените защитници на очите

Кои са естествените защитници на очите

Лутеинът е ценно за човека растително багрило – един от повечето от 600 познати естествени каротиноиди. Съдържа се в зелени листни зеленчуци и цветовете на редица растения. Използва се от организмите като антиоксидант и особено – за поглъщане на синята светлина. Съществуват доказателства за връзка между количеството лутеин в очната макула (най-важната част от ретината) и риска от възрастово обусловената макулна дегенерация, както и вероятността от образуване на катаракта (помътняване на очната леща). В човешкия организъм част от приетия лутеин се превръща в зеаксантин, друг важен антиоксидант за очите. Тези две натурални съставки намаляват увреждащия ефект на свободните радикали, с които е наситена жизнената ни среда, поради изкуственото осветление, ултравиолетовото излъчване от слънцето с намалено озоново екраниране, излъчванията от телевизионните и компютърни екрани и др.

 

Към каротиноидите спадат също така алфа- и бета-каротините и ликопенът. Изброените 4 антиоксиданта имат значение за целия организъм – помагат за изхвърлянето на токсините, действат за профилактика на туморните и сърдечно-съдовите заболявания. Те засилват действието си, когато са в комплекс с други витамини, минерали, аминокиселини и фитохимикали, които се съдържат най-вече в натуралните екстракти от цветен прашец и броколи. Витамин В2 например е особено ценен за цветното зрение.

 

Но историята за естествените защитници на очите не свършва дотук! Олигомерните проантоцианоиди – синьовиолетови багрила в някои плодове – са доказано средство за подобряване на зрението и предпазването на очите от облъчванията на компютърните екрани. Аронията, както се установи напоследък, притежава по-висок процент усвоими съставки от черната боровинка. А очанката – това прастаро средство за подкрепа на целия очен апарат – съдържа и вещества, които ограничават възпалителните и алергични прояви – други често срещани бичове” на нашите прозорци към света”. Те също така противодействат на склонността към повишаване нивата на кръвната захар – още една честа причина за увреждания на очите.

 

А какво да кажем за кръвооросяването – без което нито един орган в човешкото тяло не би могъл да функционира нормално? Екстрактът от листата на прочутото гинко билоба успява да надмогне запушванията и стесняванията на малките артерии, които захранват ретината и останалите части на зрителния анализатор.

 

Остава имунитетът – безспорно важно звено, когато се касае за устойчивост към възпаления, алергични и автоимунни процеси, включително засягащи най-важните ни сетива. Органично свързаният цинк подобрява дейността на имунокомпетентните органи и клетки и в допълнение нормализира клетъчното дишане и хормоналната обмяна, заздравява ретината.

 

И ето че на нашия пазар вече имаме един цялостен продукт, съдържащ всички споменати като важни за здравето на окото съставки. Това е Офтавитал, със своето многоспектърно действие:

 

- Подпомага функционирането на очната мускулатура, слъзния апарат, лещата, ретината, кръвообращението и очния нерв;

-  Предпазва от усложнения при слаби очи, претоварване, неблагоприятни физични и химически въздействия;

-   Помага за редуциране на възпалителните процеси при простуди и алергии;

-  Засилва организма при общи здравни проблеми като високо кръвно налягане и смущения във въглехидратната обмяна.